La nova obra coreogràfica de la companyia Jant-Bi, Waxtaan, es basa en les danses tradicionals de diversos països africans, com Mali, Guinea, Burkina Faso, Costa d’Ivori, Benín, la República del Congo i el Senegal, amb les quals posen en relleu la seva increïble riquesa gestual i rítmica.
L’originalitat de l’obra no radica únicament en el tractament de les danses tradicionals o neotradicionals, sinó que també es troba en la mirada crítica que ofereix dels governants. Els ballarins, mitjançant aquesta creació coreogràfica, parodien els caps d’Estat, els ministres, els polítics, els homes poderosos. Els interpel·len a través de la dansa perquè les coses comencin a canviar de veritat i perquè la situació econòmica, social i cultural deixi de degradar-se.
Waxtaan és una demanda d’excel·lència, de generositat i de solidaritat. És una afirmació de la força i la capacitat de la població africana per avançar i fer que el seu continent deixi enrere la imatge negativa que l’acompanya. Però també és un homenatge als seus avantpassats, a la bellesa i la riquesa de les danses heretades, tot presentant-les amb una forma actual.
Coreògrafs Germaine Acogny, Patrick Acogny
Ballarins Ciré Beye, Bertrand Saky, Mohamed Abdoulaye Kane, Assane Abib Sow, André Dramé, Abdou Diop, Daouda Camara Ndao, Mamadou Baldé; substitutIbrahima Ndiaye
Músics Oumar Fandy Diop, Ndeye Seck, Pape Badara Fall, Abdoulaye Diop, Ousmane Sene, tots ells de l’École des Sables
Disseny il·luminació Horst Mühlberger
Tècnic llums Peter Bellinghausen
Escenografia Patrick Acogny
Vestuari Patrick Acogny, Germaine Acogny
La creació coreogràfica de Germaine Acogny i Patrick Acogny sempre té en compte les propostes dels intèrprets.
Producció Off/Elsinor
Coproducció Château Rouge, Annemasse; Fundació Prince Claus, Països Baixos; Foundation for Contemporary Arts, subvenció de 2004; Le Grand Théâtre de la Ville, Luxemburg; Het MuziekTheater, Amsterdam; S.E.B.T. 3ème Monde, Toulouse
La companyia Jant-Bi, “filla” de la prestigiosa Ecole des Sables – Centre Internacional de Danses Tradicionals i Contemporànies d’Àfrica, ha optat per tornar a l’origen, a les danses del passat que, en realitat, són també danses del present per tal de desenvolupar una dansa contemporània africana que mantingui un fort lligam amb les seves arrels.