LA VERONAL és una companyia associada al Mercat de les Flors
A la sala d’un museu hi ha una dona asseguda que observa un quadre. Prop de la porta hi ha un home de peu observant l’escena. Aquest és el punt de partida del nou projecte de La Veronal, que es desplaça fins a la ciutat italiana de Siena per iniciar una reflexió sobre la idea del cos humà. Aquest representa i ha representat el passar dels segles, i l’art s’ha compromès amb la matèria humana de tantes formes com ha cregut convenient al mateix temps que els artistes s’han aprofitat del cos com a contenidor i projector de significants.
La peça se submergeix en una aproximació a la història de l’art italià, en un recorregut que s’inicia en el Renaixement, moment en què l’ésser humà reprèn la consciència de si mateix, i arriba fins al món contemporani.
Siena es perd en aquest camí per portar-nos a un espai atemporal i estrany en un joc d’ècfrasi, la representació verbal d’una representació visual real o fictícia. Allà es barregen el cos representat i el cos real, el cos mort i el cos viu, obligant a aturar-nos un instant per desxifrar cadascun d’ells. Un espai on es barregen memòria i imaginació i el cos com a objecte, el seu aspecte, la seva fragilitat, la seva mortalitat i la contraposició del cos com a individu enfront de la massa.
Siena és la necessitat constant i absoluta de l’ésser humà de contemplar el propi ésser humà. Observar, reconèixer les seves formes, les seves accions, la seva presència perquè, després de tot, Siena és la voluntat de voler observar-lo eternament fins confondre’l.
Aquest nou treball segueix recolzant-se en referents d’altres disciplines artístiques com el cinema i la literatura. En aquest sentit, l’obra de Pasolini tan vinculada a allò humà serà també inspiració per construir un assaig pertorbador sobre la centralitat del cos en escena, quelcom a què també contribuirà el verb d’El Conde de Torrefiel, habitual col•laborador de La Veronal.
Creada per Marcos Morau l’any 2005, La Veronal és una de les joves companyies amb més solidesa i projecció nacional i internacional del nostre país. Morau ha creat diferents espectacles, tots ells amb noms de ciutats del món, i ha rebut nombrosos premis d’arreu, reafirmant la imparable trajectòria creativa de la companyia. L’any 2011 el Mercat va coproduir i estrenar la llorejada Rússia, que va comptar amb la col·laboració del cineasta Cesc Gay. Ha estat coreògraf convidat al Cross Connection Ballet de la prestigiosa Òpera de Dinamarca i pròximament ho serà a la companyia sueca Norrdans.
Direcció Marcos Morau
Coreografia Marcos Morau en col·laboració amb els intèrprets
Text i dramatúrgia Pablo Gisbert – El Conde de Torrefiel
Intèrprets Clyde Emmanuel Archer, Inma Asensio, Júlia Cambra, Laia Duran, Cristina Facco, Cristina Goñi, Anna Hierro, Almog Loven, Ariadna Montfort, Lorena Nogal, Marina Rodríguez i Sau-Ching Wong
Assistent direcció Tanya Beyeler
Música Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Georg Friedrich Händel, Domenico Scarlatti, Claudio Monteverdi
Professora Cristina Facco
Espai i disseny il·luminació La Veronal & Enric Planas
Fotografia i vídeos Edu Pérez, Quevieneelcoco
Vestuari Octavia Málette
Veu en off Victoria Macarte & Benjamin Nathan Serio
Traduccions Laura Cosme
Amb la col·laboració Roberto Fratini
Coproduït per Mercat de les Flors de Barcelona i Hellerau Centre Europeu per a les Arts de Dresden (Alemanya)
Amb la col•laboració de Modul-Dance, El Graner Espai de Creació, La Caldera, Devir Capa Centro de Artes Performativas do Algarve, Faro (Portugal), Duncan Dance Center, Atenes (Grècia), Dance Ireland, Dublin (Irlanda)
Temporada: 2012-2013
Del 22 al 24 de març i del 4 al 7 d'abril
20:30 h (dg 18 h)
Sala MAC
Preu 14 – 16,5 €. Tarifa C
Durada: 60'