22 de juliol

AKANA GREC 18: Direcció escènica i dramatúrgia de Marta Galán Sala

compra entrada

 

Compartir

Un projecte socioeducatiu proposa a un grup de nois i noies gitanos muntar una proposta escènica multidisciplinària amb la implicació de les seves famílies i la seva comunitat.

El poble gitano és la minoria cultural més gran i antiga de tot Europa. I, fins i tot avui, en ple segle xxi, segueix sent rebutjada, objecte d’un antigitanisme que, al conjunt del continent, implica des de discriminació judicial o segregació escolar, a linxaments i manifestacions racistes. Fins i tot a Barcelona la segregació escolar i les altes taxes d’atur són una constant entre una població gitana que sovint és objecte, també, d’assetjament policial. Aquest fet es deu, en bona part, a la persecució constant de la cultura gitana des que van arribar a la península Ibèrica, una història encara molt desconeguda, fins i tot per a bona part dels qui integren aquest poble. Per tal de combatre aquest desconeixement, el projecte d’intervenció socioeducativa Akana de l’entitat cultural Veus Gitanes ha volgut crear una proposta escènica multidisciplinària que parli sobre la història del poble gitano des d’una perspectiva lliure de prejudicis. Un grup de nois i noies d’entre 9 i 25 anys i majoritàriament del barri de la Mina, han estat convidats a crear un muntatge que, revivint la història i els valors del poble gitano i recordant les persecucions de què ha estat objecte, contribueixi a apoderar-los. La directora artística d’aquest projecte és la dramaturga i directora Marta Galán, que ja havia passat pel Grec Festival de Barcelona amb peces com Conillet (Grec 2016) i que ara lidera un projecte de caràcter social que té com a objectiu democratitzar l’accés dels integrants del poble gitano a la formació artística i als mitjans de producció artística i cultural. Es tracta d’un procés de creació basat en una metodologia participativa que facilita que els i les joves siguin els responsables de crear els texts, les imatges i les accions i, d´aquesta manera, adquireixin eines d´expressió artística per narrar les seves inquietuds individuals i també per defensar la seva dignitat col·lectiva.

Projecte artístic comunitari amb nois i noies gitanos del barri de la Mina.
Una producció de Veus Gitanes.
Amb la col·laboració del Centre Cultural Gitano de La Mina.
Amb el suport de Departament de Benestar Social i Família i de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
El material audiovisual que s’utilitza en el muntatge procedeix de les obres cinematogràfiques documentals
Samudaripen i Sara, d’Eva Cruells, així com d’algunes entrevistes enregistrades durant el procés d´assaigs i creació.

Creació i interpretació: José Cortés Valentí, Ismael Cortés Valentí, María Rosa Cortés Cortés, Juan Manuel Cortés Cortés, Viviana Fernández López, Noemí Vargas Amaya, José Cortés Ruiz, Juan Manuel Cortés Ruiz, Sara Puerma Molina, Manuel Puerma Molina, Noemí Flores Gómez, Rafael Perona Castillo, Jonathan Amaya Fernández, Manuel González González, Félix González González, Nicolás Perona Castillo, Fali Perona Salguero, Robert Córdoba Puerma, Sara Perona Salguero, Kiara Fuentes Díaz Coordinació i composició musical: Rafael Perona Castillo, Falete; Rafael Perona Disseny d’il·luminació: Ana Rovira Disseny audiovisual: Martín Elena Disseny sonor: Cristóbal Savedra Escenografia: Joan Manrique Producció i coordinació general: Veus Gitanes (Paqui Perona, Rafi Fernàndez, Eva Cruells, Puri Gallardo) Direcció escènica i dramatúrgia: Marta Galán Sala Fotografia: Eva Cruells

Actualitat

Informació pràctica

Temporada: 2017-2018

22 de juliol

21:30 h

Sala OM

10 €

Durada: 60 minuts

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x