Map to the Stars, la nova eina digital del Mercat de les Flors per dur la dansa les escoles
A partir del curs 2019-2020, el Mercat de les Flors posa a disposició de tota la comunitat educativa, i gratuïtament, aquesta aplicació per a tauletes i telèfons intel·ligents, fruit de la col·laboració amb entitats culturals europees.
El mestre hi trobarà propostes didàctiques (amb jocs i vídeos explicatius per fer moure els alumnes, ajudar-los a concentrar i relaxar-se) vinculades a diverses àrees de coneixement acadèmiques i que potencien el coneixement del cos i la creativitat. A més, Map to the Stars també promou l’intercanvi entre les escoles d’aquí i les de França, Itàlia i els Països Baixos que participen en el projecte.
Map to the Stars està adreçada als mestres de primària i de totes les especialitats, sense necessitat de tenir coneixements previs de dansa. Tanmateix, el Mercat de les Flors organitza seminaris gratuïts de 5 hores per aprofundir i acompanyar el mestre en l’ús d’aquesta eina digital.
Per descarregar l’aplicació o consultar les dates del proper seminari, només cal enviar un missatge als serveis educatius del Mercat de les Flors: aulaicreacio@mercatflors.cat.
Com funciona Map to the Stars?
1 – Descàrrega i entrada
Map to the Stars està disponible per a Android i iOS, i es pot descarregar a les plataformes de Google Play i App Store.
Prèviament, cal omplir un formulari que us facilitaran els serveis pedagògics del Mercat de les Flors, amb les dades de la vostra escola i del grup classe amb el qual voleu entrar a l’aplicació. Això generarà un perfil privat, amb un usuari i contrasenya, que haureu de fer servir el primer cop que entreu a l’aplicació.
2 – Funcionament
Un cop dins de Map to the Stars, podreu navegar per les diferents propostes didàctiques, que estan endreçades per temàtica (art, geografia, matemàtiques…), per durada (curta, mitjana i llarga) i per complexitat (baixa, mitjana i alta). També es pot consultar el llistat complert de totes les activitats.
Totes les propostes es poden fer de manera aïllada, si bé n’hi ha algunes amb el mateix títol i un número al final que estan vinculades i s’aconsella fer en l’ordre pautat.
3 – Què conté cada proposta didàctica
Cada proposta es divideix en 3 parts, precedides d’una presentació amb els objectius d’aprenentatge i les característiques de l’activitat:
- L’escalfament posa les bases dinàmiques de l’exercici.
- L’exercici principal s’estructura en diverses parts i conté vídeos explicatius i una roda per jugar.
- La relaxació recull l’energia del grup.
Un cop acabat aquest recorregut, hi ha preparades dues activitats de tancament que es poden fer consecutivament:
- Un repte a fer o enviar a un altre grup.
- Les reflexions sobre l’activitat que s’ha dut a terme i que serveixen perquè els infants siguin responsables del seu aprenentatge. El mestre també pot utilitzar aquestes reflexions per avaluar l’activitat.
4 – Durada de les propostes
Cada proposta té una durada estimada, si bé cada mestre és lliure d’aturar-se en aquella part que consideri oportuna, ja sigui perquè la troba més interessant o perquè li requereix una mica més d’esforç, de manera que una sola proposta didàctica pot desdoblar-se en diverses sessions. Així mateix, cada proposta és un treball d’exploració que permet tornar-hi tantes vegades com es desitgi.
També hi ha algunes propostes especialment curtes, anomenades Pop-up, que duren al voltant de 15 minuts i tenen per finalitat inserir-se en altres activitats, ja sigui prèviament a una proposta didàctica llarga de Map to the Stars o bé dins les activitats acadèmiques regulars de l’escola per posar-los en contacte amb el seu cos, estimular la imaginació o simplement canviar l’energia del grup. Per això, aquestes activitats més curtes no plantegen reptes ni reflexions.
5 – Els reptes, la galeria i el mapa
Cada proposta didàctica conté un repte que resumeix l’activitat i es pot proposar a un altre grup: que el gravi o el fotografiï i els l’enviï. D’aquesta manera, s’estimula l’intercanvi entre escoles, la comunicació i l’interès mutu.
Des de la pantalla principal de l’aplicació es pot accedir a un mapa i a una galeria. El mapa mostra tots els perfils dels usuaris amb la seva localització real. A la galeria s’hi guarden tots els reptes que hagin estat gravats o fotografiats, amb l’autor i la data de creació.
6 – Maleta d’eines i glossari
Abans de començar, a la pantalla principal hi trobareu una maleta d’eines que us dona les guies del treball corporal que proposa Map to the Stars, i que no són altres que les que facilita la dansa.
Així mateix, des de l’interior de qualsevol proposta, es pot accedir a un glossari a través de la icona de llibre que trobareu a la part superior dreta, amb tots aquells termes que són específics a la dansa i poden resultar estranys en començar a treballar-hi.
7 – Drets d’imatge
L’ús de Map to the Stars està restringit a l’àmbit escolar. Com a tal, alhora d’enviar un repte que impliqui gravar o fotografiar els infants, serà necessari tenir una autorització signada pels pares o tutors respecte a l’ús dels drets d’imatge.
8 – Per saber-ne més
El Mercat de les Flors organitza seminaris gratuïts de 5 hores (dividits en dos dies entre setmana o en un sol dia de cap de setmana) per aprofundir i acompanyar el mestre en l’ús d’aquesta eina digital. Podeu consultar els serveis educatius per conèixer les dates del proper seminari.
Partners:
BNM – Ballet National de Marseille (Marsella, França)
ICK (Amsterdam, Països Baixos)
Mercat de les Flors-Casa de la Dansa (Barcelona, Espanya)
Explora -Il Museo dei Bambini di Roma (Roma, Itàlia)
Consultors externs: SILK Fluegge (Linz, Austria) (SILK), Manuvo Europe SAS (Avinyó, França) (Manuvo)
Projecte amb suport de la Unió Europea-Creative Europe
Vols saber com es va crear?
Llegir més