15 de març de 2013
Amb motiu de la representació al Mercat de les Flors de l’última peça de La Veronal, s’ha organitzat un seguit d’activitats al MNAC el proper divendres 15 de març: una conferència i una tast coreogràfic de l’obra, a les 18 h. Una activitat en col·laboració del Mercat de les Flors i MNAC.
(1)
Tast coreogràfic
SIENA de La Veronal
Sala Fortuny- Batalla de Tetuan. A les 18:00 h
(2)
Conferència
EL COS REPRESENTAT
a càrrec de Roberto Fratini, doctor i professor de Teoria de la Dansa, amb Marcos Morau, director i coreògraf de La Veronal i Pablo Gisbert, autor del text i la dramatúrgia de Siena.
Sala de la Cúpula. A les 18:30 h.
L’última producció de la companyia de dansa La Veronal, Siena, s’estructura al voltant de la idea d’exposició del cos i les seves representacions al llarg de la història de l’art. L’obra se situa en una sala tancada, un lloc anònim i atemporal concebut per l’exhibició en el més ampli dels sentits.
Amb aquest punt de partida, es mostrarà un tast de la producció escènica en una de les sales del museu i es conversarà amb Marcos Morau, Pablo Gisbert i Roberto Fratini sobre com aquesta creació treballa la idea del cos humà, entès aquí, simplement i mai innocent, una obra d’art exposada.
Marcos Morau i La Veronal. Marcos Morau es forma en Coreografia a l’Institut del Teatre de Barcelona, el Conservatori Superior de Dansa de València i al Movement Research de Nova York, obtenint la màxima qualificació en el projecte final de carrera i el premi extraordinari de l’Institut del Teatre. En els últims anys realitza el seu projecte d’ajudantia coreogràfica al Nederlands Dans Theater II i a la companyia IT Dansa. Els seus coneixements artístics no es limiten a la dansa sinó que s’estenen cap a disciplines com la fotografia o la dramatúrgia, cursant el Màster en Teoria de la Dramatúrgia, on realitza l’assistència amb el coreògraf Cesc Gelabert. Destaquen entre els seus formadors Tomàs Aragay, Hilde Koch de William Forsythe, Kazuko Hirabayashi i Roberto Fratini entre d’altres.
El 2005 crea “La Veronal” companyia formada per artistes procedents de la dansa, el cinema, la literatura i la fotografia. La finalitat del seu equip artístic resideix directament en una constant recerca de nous suports expressius i referències culturals -cinema, literatura, música i fotografia, principalment- que aposten per un fort llenguatge narratiu amb la intenció de formar espais artístics globals. El seu llenguatge coreogràfic parteix d’una distorsió de la dansa clàssica que es creua amb elements del teatre i del cinema mut, sempre sense oblidar-se d’una sòlida base corporal on la nova lectura que es fa de la tècnica serveix per acostar-se a les preocupacions actuals de l’escena contemporània.
Roberto Fratini Serafide (Milà, 1972) és dramaturg i teòric de la Dansa. Ha estat professor a la Universitat de Pisa i a la de L’Aquila. Actualment és docent de Teoria de la Dansa al Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre de Barcelona des del 2002. Ha impartit masterclass i conferències a diverses entitats acadèmiques i teatrals nacionals i internacionals (CCCB de Barcelona, Université de Lyon, ADC de Ginebra, Mercat de les Flors de Barcelona, Pôle Sud Strasbourg UFR Arts Strasbourg), i ha publicat articles i assajos en diferents revistes del sector. Col·labora com a dramaturg amb diferents coreògrafs a Itàlia, França, Espanya i Suïssa (Caterina Sagna, Germana Civera comp. Inesperada, Philippe Saire, Juan Carlos García comp. Lanónima Imperial, Lipi Hernández comp. Malqueridas, Agrupación Sr. Serrano, Silvano Voltolina, Rocío Molina, Roger Bernat, Taiat Dansa). Les peces realitzades amb Caterina Sagna han guanyat el Prix de la SFDA i de l’Associació de crítics de dansa francesos. La seva tesi “La Danza y las Derivas del Narrar” amb la que es va graduar Doctor es va publicar dins la col·lecció Cos de Lletra editat pel Mercat de les Flors, i representa el primer llibre al mercat espanyol sobre teoria de la dansa esdevenint un referent internacional per la seva aposta per una fenomenologia de la narració a partir de la resurrecció del gest dansístic.