Morau és artista associat al Mercat de les Flors
El valencià Marcos Morau, de 28 anys, format com a coreògraf a l’Institut del Teatre de Barcelona i establert a la ciutat, ha estat reconegut pel Ministeri de Cultura amb el Premio Nacional de dansa en la modalitat de creació.
Marcos Morau ha estat distingit per majoria del jurat “per la seva capacitat d’encunyar amb la companyia La Veronal un segell coreogràfic propi que, amb els seus distints treballs inspirats en diferents geografies humanes, defineixen un projecte reconegut ja internacionalment”.
Durant aquesta temporada, la Compañía Nacional de Danza estrenarà al Mercat una coreografia realitzada per Marcos Morau: Nippon-koku es podrà veure del 6 al 9 de març de 2014. Consulta AQUÍ
D’altra banda la bailaora Isabel Bayón ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Danza en la modalitat d’interpretació, per “la qualitat i puresa del seu ball i la posada en valor del flamenc d’arrel, juntament amb la seva valentia per interpretar els llenguatges més agosarats del flamenc actual, ampliant constantment els seus registres habituals”. Podrem veure a Bayón a l’espectacle Lo Real, d’Israel Galván –també artista associat al Mercat de les Flors- el proper mes de gener. Consulta AQUÍ
Marcos Morau & La Veronal
Marcos Morau es forma en Coreografia a l’Institut del Teatre de Barcelona, el Conservatori Superior de Dansa de València i al Movement Research de Nova York, obtenint la màxima qualificació en el projecte final de carrera i el premi extraordinari de l’Institut del Teatre. En els últims anys realitza el seu projecte d’ajudantia coreogràfica al Nederlands Dans Theater II i a la companyia IT Dansa. Els seus coneixements artístics no es limiten a la dansa sinó que s’estenen cap a disciplines com la fotografia o la dramatúrgia, cursant el Màster en Teoria de la Dramatúrgia, on realitza l’assistència amb el coreògraf Cesc Gelabert. Destaquen entre els seus formadors Tomàs Aragay, Hilde Koch de William Forsythe, Kazuko Hirabayashi i Roberto Fratini entre d’altres.
El 2005 crea La Veronal, companyia formada per artistes procedents de la dansa, el cinema, la literatura i la fotografia. La finalitat del seu equip artístic resideix directament en una constant recerca de nous suports expressius i referències culturals -cinema, literatura, música i fotografia, principalment- que aposten per un fort llenguatge narratiu amb la intenció de formar espais artístics globals.
Com Kieslowski va fer als vuitanta, La Veronal es disposa a crear un decàleg on cada peça es situa o pren com a punt de partida un país o ciutat del món, creant una analogia entre dansa i geografia. Les peces no pretenen constituir-se com a obres documentals que descriguin el país de forma directa, sinó que se serveixen dels elements que el topònim proporciona per dur a terme el desenvolupament d’una idea, d’un argument.
Siena (2012), Islàndia (2012), Rússia (2011), Finlàndia (2010), Maryland (2009) o Suècia (2008), entre d’altres, són peces d’aquest decàleg amb les quals ha aconseguit premis a certàmens coreogràfics nacionals i internacionals com el Certamen Coreográfico de Madrid, Masdanza / Festival Internacional de Danza de Canarias, Copenhaguen International Competition o Fira Tàrrega, així com una menció especial a la Fira Internacional de Dansa d’Osca i una representació a la Biennal Internacional de Joves Creadors d’Europa. El seu llenguatge coreogràfic parteix d’una distorsió de la dansa clàssica que es creua amb elements del teatre i del cinema mut, sempre sense oblidar-se d’una sòlida base corporal on la nova lectura que es fa de la tècnica serveix per acostar-se a les preocupacions actuals de l’escena contemporània.
Recentment La Veronal ha col·laborat en el darrer treball del coreògraf Cesc Gelabert i ha creat una peça per al Cross Connection Ballet de Copenhaguen, companyia vinculada al prestigiós Royal DanishTheatre. Marcos Morau ha estat convidat també a crear peces noves per a les companyies sueques Norrdans i Skånes, així com un nou treball per a la Compañía Nacional de Danza que s’estrenarà a principis de 2014.
Actualitat
- > Aerowaves Twenty24 busca nous artistes 31/05/2023
- > 4 artistes proposats pel Mercat i el Graner, a la plataforma coreogràfica internacional CAMPING 23 – CND Pantin / Île-de-France 25/05/2023
- > Dos espectacles del Mercat, Premis de la Crítica 05/04/2023
- > El Mercat continua col·laborant amb Apropa Cultura 23/02/2023
- > Tres produccions del Mercat, de gira per Catalunya 08/02/2023
- > Àngels Margarit continua dos anys més al capdavant del Mercat de les Flors 13/01/2023