JUAN CARLOS LÉRIDA
Ballarí, coreògraf i pedagog del flamenc, és des l’any 2002 professor de Flamenc, Dansa Contemporània i Composició de l’Institut del Teatre, institució que li atorgà el Premi extraordinari 2007. Ha dirigit juntament a creadors com Joaquín Cortés o Belén Maya –i també en solitari- diversos espectacles. Ha estat comissari del cicle Flamenc Empíric del Mercat de les Flors i és reconegut com un dels representants actuals del flamenc d’avantguarda.
El Mercat de les Flors ha acompanyat Juan Carlos Lérida en la creació de La liturgia de las horas, un aconteixement artístic de dotze hores que va tancar la temporada regular 2020/21 del Mercat de les Flors.
La temporada 2019/20 DANSA I TERRITORI va mostrar el treball Doce una primera part de La liturgia de las horas, on Lérida segueix amb les bases del que anomena Flamenco Empírico i on continua aprofundint en els fonaments i les poètiques de la metodologia que ha desenvolupat per mitjà de la repetició i la deconstrucció de les bases tècniques i expressivitat del flamenc.
La Liturgia de las horas és una recerca amplia, un procés de més de tres anys de desenvolupament, on es vol conceptualitzar el recorregut de Jesucrist des del Sant Sopar fins a la Resurrecció a partir de la simbologia del número 12. Aquesta recerca es va iniciar el 2018 amb l’elaboració d’un sopar al teatre de Tanzhaus, a Düsseldorf i va acabar el 6 de juny de 2021 amb una acció de 12 hores de durada que es va presentar a la sala MAC del Mercat i a diversos espais del barri del Poble Sec.
El projecte, a més a més del suport del Mercat, compta amb la complicitat d’altres estructures on es van presentant diferents parts de la peça, fent aproximacions en diferents formats, com va ser Máquinas sagradas a la Fira Mediterrània de Manresa el 2018 o Sismògraf 2020, entre altres.
Juan Carlos Lérida és artista resident al GRANER durant el 2019
Últims treballs
- Al baile
- Bailografia
- Al cante
Contacte Danilo Pioli info@juancarloslerida.com
QUIM BIGAS
Interessat en els processos informatius que es generen dins els procediments creatius, les seves peces tenen elements de recerca i de provocació, treballa en els camps de la coreografia, la dramatúrgia i la societat de la informació. Graduat com a Major in Dance and Post-Graduate Artists in Residency a SEAD (Salzburg) i alumne convidat a l’escola de Nous desenvolupaments de la Dansa- SNDO (Amsterdam). Actualment està estudiant el Màster en Noves Pràctiques Performatives a Estocolm. Resident entre Copenhaguen, Estocolm i Barcelona, col·labora amb artistes com Aitana Cordero, Carme Torrent i El Conde de Torrefiel.
El Mercat de les Flors acompanya Quim Bigas en un nou projecte: Desplaçament Variable.
Desplaçament Variable és un projecte propulsat per Quim Bigas al voltant de l’arxiu del Mercat de les Flors. La seva recerca té a veure amb l’anàlisi de la relació del cos amb l’espai, per la qual cosa ha pres l’arxiu del Mercat, que conté vídeos de tots els artistes que van passar per aquest teatre o van enviar material audiovisual per presentar-s’hi, des dels anys vuitanta fins avui, i els ha classificat i destriat per quedar-se amb un conjunt d’obres que tornaran a prendre vida a escena. Desplaçament Variable ésun projecte artístic i documental al voltant dels treballs en solitari inclosos en l’arxiu del Mercat de les Flors i les seves respectives descripcions. El projecte ha estat liderat per Quim Bigas Bassart, amb la col·laboració de Raquel Tomàs, la producció d’Anna Bohigas, la proposta gràfica de Roger Adam i l’ajudantia de Júlia Rubies.
Recerca: Setembre – desembre 2018
Presentació de la investigació: 20 desembre 2018, Mercat de les Flors. Més informació.
Process de creació: Abril – octubre 2019
Estrena: Octubre 2019, Mercat de les Flors
Últims treballs
- Molar
- Appreisers
- Showing Godiva
Contacte info@quimbigas.com
SONIA GÓMEZ
Sonia Gómez (La Sénia, Tarragona): ballarina, intèrpret i coreògrafa. Va estudiar Dansa i Coreografia Contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona i a P.A.R.T.S Brussel·les. Des del 2004 crea els seus propis espectacles. Li han atorgat diferents premis: Premi FAD 2007 Sebastià Gasch // Premi 2010 al Saló més Innovador de la gira per “The Experiences with a stranger”. Feria Internacional / Huesca // Premi Delfí Colomer 2017 Menció Especial per ” A Vore” // Premi 2018 Millor Espectacle de Dansa Premis Butaca per “A Vore”.
Les seves estratègies performatives: podré anar a tal lloc, relacionar-me, donar-me a conèixer, fer-me entendre, afermar la meva posició, deixar-me portar, saltar algun obstacle, forçar la situació, superar la meva pròpia marca, desconfiar, notar el rubor, tornar a intentar-ho, insistir, provar, provocar, rectificar la trajectòria, buscar l’equilibri, sortir sense ser vista, tornar, intentar-ho de nou, tancar els ulls, errar, sucumbir, caure, fondre’m o surar i retirar-me a temps.
L’últim treball de la Sonia Gómez és una coproducció del Mercat de les Flors – Graner Centre de Creació
Contacte gomezvicente7@googlemail.com